Análisis descriptivo del consumo de sustancias nocivas, adhesión a la dieta Mediterránea y tipo de residencia en estudiantes universitarios de Granada

  1. Chacón Cuberos, Ramón 1
  2. Zurita Ortega, Félix 2
  3. Castro Sánchez, Manuel 1
  4. Espejo Garcés, Tamara 1
  5. Martínez Martínez, Asunción 3
  6. Lucena Zurita, Manuel 4
  1. 1 Grupo de Investigación HUM-238. Universidad de Granada.
  2. 2 Profesor Doctor del Área de Corporal de la Universidad de Granada
  3. 3 Universidad Internacional de La Rioja
    info

    Universidad Internacional de La Rioja

    Logroño, España

    ROR https://ror.org/029gnnp81

  4. 4 Profesor Escuela Sagrada Familia de Úbeda
Journal:
Revista complutense de educación

ISSN: 1130-2496 1988-2793

Year of publication: 2017

Volume: 28

Issue: 3

Pages: 823-838

Type: Article

DOI: 10.5209/REV_RCED.2017.V28.N3.50083 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openOpen access editor

More publications in: Revista complutense de educación

Abstract

University years represent a period of risk in the configuration of healthy habits into adulthood, especially due to the deterioration of the dietary pattern of this sector and the high consumption of harmful substances such as legal drugs. This study aims to determine the level of consumption of tobacco and alcohol, as well as the level of adherence to the Mediterranean Diet (MD) and the place of residence of this sector of population, establishing patterns of relationship between these variables. 490 students (M=22,8 years old, SD=3,639) from the University of Granada were evaluated using the FTND, AUDIT and KIDMED instruments. The results show that four-fifths of the sample was not a smoker, while 9 of 10 participants was associated with some kind of dependence on alcohol. Analyzing their alimentation, three-fifths of the total followed a diet of lower-middle quality that should improve. Statistical differences were found between the consumption of tobacco and alcohol, associating almost all smokers to some kind of dependence on alcohol. There were not statistical associations between toxic substance use, adherence to the MD and place of residence of the sample. This research justifies the interest of generating proposals which promote physical-healthy habits among young adults.

Bibliographic References

  • Aguilar, J., Calleja, N., Aguilar, A. Y Valencia, A. (2015). Un Modelo Estructural De La Dependencia Al Tabaco En Estudiantes Universitarios. Psicología Y Salud, 25(1), 103-109.
  • Baldini, M., Pasqui, F., Bordoni, A. Y Maranesi, M. (2008). Is The Mediterranean Lifestyle Still A Reality? Evaluation Of Food Consumption And Energy Expenditure In Italian And Spanish University Students. Public Health Nutrition, 12(2), 148-155.
  • Becerra-Bulla, F., Pinzón-Villate, G. y Vargas-Zárate, M. (2011). Hacia la creación del programa universidad promotora de la salud desde la alimentación y nutrición en la universidad nacional de Colombia, sede Bogotá. Revista de la Facultad de Medicina de Bogotá, 59, 67-76
  • Cabrejas, B., Llorca, A., Gallego, T., Bueno, G. Y Diez, M. A. (2014). Hábitos De Consumo De Alcohol En Población Universitaria. Historia Y Comunicación Social, 19(Esp), 777-789.
  • Cáceres, D., Salazar, I., Varela, M. Y Tovar, J. (2006). Consumo De Drogas En Jóvenes Universitarios Y Su Relación De Riesgo Y Protección Con Los Factores Psicosociales. Universitas Psychologica, 5(3), 521-534.
  • Castañeda, C. Y Romero, S. (2014). Alimentación Y Consumo De Sustancias (Alcohol, Tabaco Y Drogas) Del Alumnado Universitario. Análisis En Función Del Género Y La Práctica De Actividad Físico-Deportiva. Cultura Cd, 9(26), 95-105.
  • Castro-Sánchez, M., Zurita-Ortega, F., Chacón-Cuberos, R., Martínez-Martínez, A., Espejo-Garcés, T. Y Álvaro-González, J. I. (2015). Sustancias Nocivas Y Clima Motivacional En Relación A La Práctica De Actividad Física. Health And Addictions, 15(2), 115-126.
  • Cervera, F., Serrano, R., Vico, C., Milla, M. Y García, M. J. (2013). Hábitos Alimentarios Y Evaluación Nutricional En Una Población Universitaria. Nutrición Hospitalaria, 28(2), 438-446.
  • Chen, W. Y., Rosner, B., Hankinson, S. E., Colditz, G. A. Y Willett, W. C. (2011). Moderate Alcohol Consumption During Adult Life, Drinking Patterns And Breast Cancer Risk. Jama, 306(17), 1884-1890.
  • Conde, K. Y Cremonte, M. (2015). Calidad De Los Datos De Encuestas Sobre Consumo De Alcohol En Estudiantes Universitarios. Questönes Metodológicas, 31(1), 39-47.
  • De La Montaña, J., Castro, L., Cobas, N., Rodríguez, M. Y Míguez, M. (2012). Adherencia A La Dieta Mediterránea Y Su Relación Con El Índice De Masa Corporal En Universitarios De Galicia. Nutrición Clínica Y Dietética Hospitalaria, 32(3), 72-80.
  • Durá, T. Y Castroviejo, A. (2011). Adherencia A La Dieta Mediterránea En La Población Universitaria. Nutrición Hospitalaria, 26(3), 602-608.
  • Estruch, R., Ros, E., Salas-Salvadó, J., Covas, M. I., Corella, D., Arós, F.,… Y Martínez-González, M.A. (2013). Primary Prevention Of Cardiovascular Disease With A Mediterranean Diet. New England Journal Of Medicine, 368(14), 1279-1290.
  • García-Laguna, D. G., García-Salamanca, G. P., Tapiero-Paipa, Y. T. Y Ramos, D. M. (2012). Determinantes De Los Estilos De Vida Y Su Implicación En La Salud De Jóvenes Universitarios. Hacia La Promoción De La Salud, 17(2), 169-185.
  • García-Meseguer, M. J., Cervera, F., Vico, C. Y Serrano-Urrea, R. (2014). Adherence To Mediterranean Diet In A Spanish University Population. Appetite, 78, 156-164.
  • González-González, A., Juárez, F., Solís, C., González-Fortaleza, C., Jiménez, A., Medina-Mora, E. M. Y Fernández-Varela, H. (2012). Depresión Y Consumo De Alcohol Y Tabaco En Estudiantes De Bachillerato Y Licenciatura. Salud Mental, 35(1), 51-55.
  • Grao-Cruces, A., Nuviala, A., Fernández-Martínez, A., Porcel-Gálvez, A. M., Moral-García, J. E. Y Martínez-López, E. J. (2013). Adherencia A La Dieta Mediterránea En Adolescentes Rurales Y Urbanos Del Sur De España, Satisfacción Con La Vida, Antropometría Y Actividades Físicas Y Sedentarias. Nutrición Hospitalaria, 28(3), 1139-1135.
  • Grao-Cruces, A., Nuviala, A., Fernández-Martínez, A. Y Martínez-López, E. J. (2015). Relationship Of Physical Activity And Sedentarism With Tobacco And Alcohol Consumption, And Mediterranean Diet In Spanish Teenagers. Nutrición Hospitalaria, 31(4), 1693-1700.
  • Grassí, M. C., Baraldo, M., Chiamulera, C., Culasso, F., Raupach, T., Ferketich, A.,… Y Nencini, P. (2014). Knowledge About Health Effects Of Cigarette Smoking And Quitting Among Italian University Students: The Importance Of Teaching Nicotine Dependence And Treatment In The Medical Curriculum. Biomedical Research International, 2014, 1-9.
  • Harford, T., Wechsler, H. Y Muthén, B. (2002). The Impact Of Current Residence And High School Drinking On Alcohol Problems Among College Students. Journal Of Studies On Alcohol, 63(3), 271-279.
  • Heatherton, T., Kozlowski, L., Frecker R. Y Fagerström, K.O. (1991). The Fagerström Test Of Nicotine Dependence: A Revision Of The Fagerström Tolerance Questionnaire. British Journal Of Addiction, 86(9), 1119-1127.
  • Hidalgo-Rasmussen, C., Franco, K., Díaz, F. J., Rojas, M. J. Y Vilugrón, F. (2015). Risk Eating Behaviors And Tobacco, Alcohol And Marijuana Consumption By Gender Among Chilean University Students. Revista Mexicana De Trastornos Alimentarios, 6, 30-37.
  • Leatherdale, S. Y Burkhalter, R. (2012). The Substance Use Profile Of Canadian Youth: Exploring The Prevalence Of Alcohol, Drug And Tobacco Use By Gender And Grade. Addictive Behaviors, 37, 318-322.
  • Lucena, V., Ruiz-Olivares, R., Pino, M. J. Y Herruzo, J. (2013). Consumo De Alcohol, Tabaco Y Psicofármacos En Jóvenes Universitarios Y No Universitarios. Behavioral Psychology, 21(1), 123-136.
  • Mantilla-Toloza, S. C., Gómez-Conesa, A. Y Hidalgo-Montesinos, M. D. (2011). Actividad Física, Tabaquismo Y Consumo De Alcohol, En Un Grupo De Estudiantes Universitarios. Revista Salud Pública, 13(5), 748-758.
  • Martínez-González, L., Fernández, T., Molina, A. J., Ayán, C., Bueno, A., Capelo, R.,… Y Martín, V. (2014). Prevalencia De Trastornos De La Conducta Alimentaria En Universitarios Españoles Y Factores Asociados: Proyecto Unihcos. Nutrición Hospitalaria, 30(4), 927-934.
  • Moodie, R., Stuckler, D., Monteiro, C., Sheron, N., Neal, B., Thamarangsi, T.,… Y Lancet Ncd Action Group. (2013). Profits And Pandemics Prevention Of Harmful Effects Of Tobacco, Alcohol And Ultra-Processed Food And Drink Industries. The Lancet, 381(9867), 670-679.
  • Moreno-Gómez, C., Romaguera-Bosch, D., Tauler-Riera, P., Bennasar-Veny, M., Pericas-Beltrán, J., Martínez-Andreu, S. Y Aguilo-Pons, A. (2012). Clustering Of Lifestyle Factors In Spanish University Students: The Relationship Between Smoking, Alcohol Consumption, Physical Activity And Diet Quality. Public Health Nutrition, 15(11), 2131-2139.
  • Motos, P., Cortés, M. T., Giménez, J. A. Y Cadaveira, F. (2015). Predictors Of Weekly Alcohol Drinking And Alcohol-Related Problems In Binge-Drinking Undergraduates. Adicciones, 27(2), 119-131.
  • Nelson, D. E., Mowery, P., Tomar, S., Marcus, S., Giovino, G. Y Zhao, L. (2006). Trends In Smokeless Tobacco Use Among Adults And Adolescents In The United States. American Journal Of Public Health, 96(5), 897-905.
  • Obradors-Rial, N., Ariza, C. Y Muntaner, C. (2014). Consumo De Riesgo De Alcohol Y Factores Asociados En Adolescentes De 15 A 16 Años De La Cataluña Central: Diferencias Entre Ámbito Rural Y Urbano. Gaceta Sanitaria, 28(5), 381-385.
  • Papadaki, A., Hondros, G., Scott, J. A. Y Kapsokefalou, M. (2007). Eating Habits Of University Students Living At, Or Away From Home In Greece. Appetite, 49, 169-176.
  • Primack, B., Kim, K., Shensa, A., Sidani, J., Barnett, T. Y Switzer, G. (2015). Tobacco, Marijuana, And Alcohol Use In University Students: A Cluster Analysis. Journal Of American College Health, 60(5), 374-386.
  • Psaltopoulou, T., Sergentanis, T. N., Panagiotakos, D. B., Sergentanis, I. N., Kosti, R. Y Scarmeas, N. (2013). Mediterranean Diet, Stroke, Cognitive Impairment And Depression: A Meta-Analysis. Annals Of Neurology, 74(4), 580-591.
  • Rodrigo, M., Ejeda, J. M., González, M. P. Y Mijancos, M. T. (2014). Cambios En La Adherencia A La Dieta Mediterránea En Estudiantes De Los Grados De Enfermería Y De Magisterio Tras Cursar Una Asignatura De Nutrición. Nutrición Hospitalaria, 30(5), 1173-1180.
  • Rubio, G. (1998). Validación De La Prueba Para La Identificación De Trastornos Por El Uso De Alcohol (Audit) En Atención Primaria. Revista Clínica Especializada, 198, 11-14.
  • Ruiz-Risueño, J., Ruiz-Juan, F. Y Zamarripa, J. I. (2012). Alcohol Y Tabaco En Adolescentes Españoles Y Mexicanos Y Su Relación Con La Actividad Físico-Deportiva Y La Familia. Revista Panamericana De Salud Pública, 31(3), 211-220.
  • Saunders, J., Aasland, O., Babor, T., De La Fuente, J. Y Grant, M. (1993). Development Of The Alcohol Use Disorders Identification Test (Audit): Who Collaborative Project On Early Detection Of Persons With Harmful Alcohol Consumption-Ii. Addiction, 88, 791-804.
  • Serrá-Majem, L., Ribas, L., Ngo, J., Ortega, R. M., García, A., Pérez-Rodrigo, C. Y Aranceta, J. (2004). Food, Youth And The Mediterranean Diet In Spain. Development Of Kidmed, Mediterranean Diet Quality Index In Children And Adolescents. Public Health Nutrition, 7(7), 931-935.
  • Villanti, A., Boulay, M. Y Juon, H. S. (2011). Peer, Parent And Media Influences On Adolescent Smoking By Developmental Stage. Addictive Behaviors, 36(1), 133-136.
  • Villareal-González, M.E. (2009). Un Modelo Estructural Del Consumo De Drogas Y Conducta Violenta En Adolescentes Escolarizados. Tesis Doctoral: Universidad Autónoma De Nuevo León (México).
  • Yahia, N., Achkar, A., Abdallah, A. Y Rizk, S. (2008). Eating Habits And Obesity Among Lebanese University Students. Nutrition Journal, 7(32), 1-6.