Recomendaciones nutricionales para los ancianos
- Ruiz-López, M.D.
- Artacho Martín-Lagos, R.
- López Martínez, M.C.
ISSN: 2340-9894, 0004-2927
Año de publicación: 2000
Volumen: 41
Número: 1
Páginas: 101-113
Tipo: Artículo
Otras publicaciones en: Ars pharmaceutica
Referencias bibliográficas
- Ahmed, F.E. (1992). Effect of nutrition on the health of the elderly. J. Am. Diet. Assoc. 92, 1102-1108.
- Artacho, R.; Ruiz-López, M.D.; Gamez, C.; Puerta, A.; López, M.C. (1997). Serum concentration and dietary intake of Zn in healthy institutionalized elderly subjects. Sci. Total Environ. 295: 159-165.
- Ausman, L.M.; Russell, R.M. (1994). Nutrition in the elderly. En: : Shill, M.E.; Olson, J.A.; Shike, M.S. eds . Modern nutrition in health and disease. 8ª. Edition. Lea and Febiger. USA. Banqué Molas, M. (1993). Déficits nutricionales en la tercera edad. Geriátrika, 9: 442-448.
- Bates, C J; Prentice A; Cole, T. J; van der Pols J. C.; Doyle, W.; Finch, S.; Smithers, G.; Clarke, P. C. (1999). Micronutrients: highlights and research challenger from 1994-95. National diet and nutrition survey of people aged 65 years and over. Br. J. Nutr. 82: 7-15.
- Boisvert, W.A.; Mendoza, I. ; Castañeda, C.; De Portocarrero, L.; Solomons, N.W.; Gershoff, S.N.; Russell, R.M. (1993). Riboflavin requirement of healthy elderly humans and its relationship to macronutrient composition of the diet. J. Nutr. , 123: 915-925.
- Boukaíba, N.; Flament, C.; Acher, S.; Chappuis, P.; Piau, A.; Fuselier, M.; Dardenne, M.; Lemonnier, D. (1993). A physiological amount of zinc supplementation: effects on nutritional, lipid, and thymic status in an elderly population. Am. J. Clin. Nutr. 57: 566-572.
- Bunker, D.; Clayton, B.E. (1989). - Research Review: Studies in the nutrition of elderly people with particular reference to essential trace elements. Age Aging, 18: 422-429.
- Chapuy, Mc.; Arlot, M. E.; Duboeuf, F.(1992). Vitamin D3 and calcium to prevent hip fratures in elderly women. N. Engl. J. Med., 327: 1637-1642.
- Cervera, P.; Clapes, J.; Rigolfas, R. (1993). Alimentación y dietoterapia. 2ª ed. Interamericana-Mcgraw-Hill. Madrid.
- Consejeria de Salud (1992). Guía de atención a la salud del anciano. Junta de Andalucía. Sevilla.
- Costello, R.B.; Moser-Veillon, P.B. (1992). A review of magnesium intake in the elderly. A cause of concern?. Magnes. Res. 5: 61-67.
- Danks, D. (1988). Copper deficiency in humans. Annu. Rev. Nutr. 8: 235-257.
- Del Lungo, T.; Ciurlo, R. (1992). Alimentación y productos alimenticios para la tercera edad. Alimentaria, Sep., 27-40.
- Departamento de Nutrición (1994). Tablas de ingestas recomendadas de energía y nutrientes para la población española. Universidad Complutense, Madrid.
- Devine A.; Dick I. M.; Heal S.J.; Criddle R.A.; Prince R.L.(1997). A 4-year follow-up study of the effects of calcium supplementation on bone density in elderly poestmenopausal women. Osteoporos Int 7(1): 23-28.
- Durnin, J.V. (1992). Energy metabolism in the elderly. En: Nutrition of the elderly, Munro H. eds. Nestlé Nutrition Workshop Series, 29, Raven Press, Ltd. New York.
- Euronut-Seneca Investigators (1991). Nutrition and the elderly in Europe, ed. De croot, Van Staveren, Hauvast, Eur. J. Clin. Nutr. 45(supl. 3).
- Fairbanks, V.F., (1994). Iron in medicine and nutrition. En: Shill, M.E.; Olson, J.A.; Shike, M.S. eds. Modern nutrition in health and disease, 8 edition, Lea & Febiger, Philadelphia. 185-213.
- FAO/OMS (1985). Necesidades de Energía y proteínas. Roma
- FAO/OMS (1980).- Grasas y aceites en la nutrición humana. Roma
- Favier, B.; Kolko, E.; Lopea, Ch.; Théoule, B. (1994). Necesidades nutricionales. En: Chapuy P-H. Ed. Cuadernos de dietética 4: Alimentación de las personas de edad avanzada. Ed Masson.
- Food and Nutrition Board. Institute of Medicine, (1997). Uses of dietary references intakes. Nutr. Rev., 55 (9),: 327-331.
- Gámez, C.; Artacho, R.; Ruiz-López, M.D.; Puerta, A.; López, M.C. (1996). Nutritional stauts of vitamin A and E in institutionalized elderly people in Granada (Spain). J. Nutr. Sci. Vitaminol. 42: 397-405.
- Gámez, C.; Artacho, R.; Ruiz-López, M.D.; Navarro, M; Puerta, A.; López M.C. (1997a). Serum concentration and dietary intake of Mg and Ca in institutionalized elderly people. Sci. Total Envirom. 203, 245-251.
- Gámez, C.; Ruiz-López, D.; Artacho, R.; Puerta, A.; López, M.C. (1997b). Serum selenium in institutionalized elderly subjects and realtion to other nutritional markers. Clin. Chem. 43, 693-694.
- Garay, J.; Burdeos De Garay, M.F. (1994). Estudios epidemiológicos internacionales sobre envejecimiento: revisión actualizada de los principales estudios. Geriátrika, 10 (2): 22-26.
- Gariballa S. E.; Sinclair A. J. (1998). Nutrition, ageing and ill health. Br.J. Nutr. 80: 7-23.
- Garry, P.J.; Goodwin, J.S.; Hunt, W.C. (1982). Nutritional status in a healthy elderly population: dietary and supplemental intakes. Am. J. Clin. Nutr. 36, 319-331.
- Gonzalez, C.; Gutiérrez Sanchez, M.; Lasheras Mayo, C.; Menendez Paterson, A.; Fernandez Fernandez, S. (1994). Nutrición en el anciano. Nutr. Clin. 14(2). 83-93.
- Gray-Donald, K. (1995). The frail elderly: Meeting the nutritional challanges. J. Am. Diet. Assoc., 95 (5), 538-540.
- Gurr, M.I. (1992). Role of fats in food and nutrition. 2º Edition. Elsevier Science Publisher, LTD.
- Hallfrisch, J.; Muller, D.C.; Singh, V.N. (1994). Vitamin A and E intakes and plasma concentrations of retinol, betacarotene, and alfa-tocopherol in men and women of the Baltimore longitudinal study of aging. Am. J. Clin. Nutr. 60: 176-182.
- Heseker, H.; Kübler, W. (1992). Vitamin requeriments of the elderly. En: Munro, H. Eds. Nutrition of the elderly,. Nestlé Nutrition Workshop Series, 29, Raven Press, Ltd. New York.
- Hoffman, N. (1993). Dieta en ancianos: Necesidades y riesgos. En: Nutrición clínica. 4. Clínicas médicas de Norteamérica. Ed. Interamericana.
- Instituto Nacional de Consumo (1999). La tercera edad y el consumo. Estudios e informes. http://www.consumo-inc.es.
- Instituto Nacional de Estadística. (1998). Proyecciones e estimaciones intercensales de población. Interfaz-TEMPUS-Internet. Consulta del banco de datos.
- Klevay, L.M.; Canfield, W.K.; Gallagher, S.K. (1986). Decreased glucose tolerance in two men during experimental copper depletion. Nutr. Rep. Int. 33: 371-382.
- Koehler, KM.; Garry, PL. (1993). Nutrition and aging. Clinics in Laboratory Medicine. 13(2):433-53.
- Kritchevsky, D. (1989).- Role of fiber in the diet of the elderly. En: Munro, H.N.; Danford, D.E. Nutrition, aging and the elderly. Plenum Press, New York.
- Lamon-Fava, S., Jenner, J.L.; Jaques, P.L.; Schaefer, E.J. (1994). Effects of dietary intake on plasma lipids, lipoproteins, and apolipoproteins in free-living elderlu men and women. Am. J. Clin. Nutr., 59: 32-41.
- Mertz, W. (1986). Trace elements and the needs of the elderly. En: Hutchinson M-L.; Munro H.N. (eds): Nutrition and aging (Bristol Meyers Nutrition Symposia, 5). San Diego, CA, Academic Press.
- Mertz, W.; Morris, E.R.; Smith, J.C.; Udomdesmalee, E.; Fields, M.; Levander, O.A.; Anderson, R.A. (1989). Trace elements in the elderly: metabolism, requeriments and recommendations of intakes. En: Munro, H.N., Danford, D.E. eds. Nutrition, aging and the elderly. Plenum Press, New York, 195-244.
- Meydani, S.N.; Meydani, M.; Rall, L.C.; Morrow, F.; Blumerg. J.B. (1994). Assessment of the safety of high-dose, short term supplementation with vitamin E in healthy older adults. Am. J. Clin. Nutr. 60: 704-709.
- Meydani, S.N.; Wu, D.; Santos, M.S.; Hayek, M. (1995). Antioxidants and inmune response in aged persons: overview of present evidence. Am. J. Clin. Nutr., 62 (suppl), 1462S-1476S.
- Moreiras, O. (1992). Problemas nutricionales de las personas de edad avanzada. Ciclos sobre la nutrición humana. Fundación BBV, Bilbao.
- Murray, T.M. (1996). Prevention and management of osteoporosis: consensus statements from the Scientific Advisory Board of the Osteoporosis Society of Canada. 4. Calcium nutrition and ostgeoporosis. Can Med Assoc J, 155 (7): 935-939.
- National Research Council.(1991). Recommended Dietary Allowances. Ed Consulta. Barcelona.
- Naciones Unidad (1998). Revisión of the world population estimates and projections. http://www.popin.org.
- Olivieri, O.; Stanzia, A.M.; Girelli, D.; Trevisan, M.T.; Guarini, P.; Terzi, M.; Caff, S.; Fontana, F.; Casaril, M.; Ferrari, S. (1994). Selenium status, fatty acids, vitamins A and E and aging: The Nove Study. Am. J. Clin. Nutr. 60: 10-17.
- Panamangalore, M.; Lee, Ch. J. (1992). Evaluation of the indices of retinol and alpha-tocopherol status in free-living elderly. J. Gerontol: Biol. Sci., 47(3): 98-104.
- Pannemams, D.L.E.; Van Den Berg, H.; Westerterp, K.R. (1994). The influence of protein intake on vitamin B6 metabolism differs in young and elderly humans. J. Nutr., 124: 1207-1214.
- Podrabsky, M. (1995). Nutrición en el envejecimiento. En: Krause, nutrición y dietoterapia. 8ª edición. Ed. Interamericana.
- Posner, B.M,; Jette, A.; Smigelski, C.; Miller, D.; Mitchell, P. (1994). Nutritional risk in New England elders. J. Gerontol. Med. Sci. 49, M123-M132.
- Quintero Molina, R. (1993). Nutrición en los ancianos. Geriatrika. 9: 14-18.
- Repullo Picasso, R. (1980). Dietética razonada. La alimentación en la enfermedad y la salud. Ed. Marban. Madrid.
- Ribaya-Mercado, J.D.; Russell, R.M.; Sahyoun, N.; Morrow, F.D. Gershoff, S.N. (1991). Vitamin B-6 requirements of elderly men and women. J. Nutr., 121: 1061-1074.
- Russell, R.M. (1992). Micronutient requeriments of the elderly. Nutr. Rev., 50(12): 463-466.
- Russel, R.M.; Suter, P.M. (1993). Vitamin requierements of the elderly people: an update. Am. J. Clin. Nutr.,58: 4-14.
- Schlenker, E.D. (1994). Nutrición en el envejecimiento. 2ª ed. Mosby/Doyma Libros, Madrid.
- Simonoff, M.; Sergenat, C.; Garnier, N.; Moretto, P.; Llabador, Y.; Simonoff, G.; Corni, C. (1992). Antioxidant status (selenium, vitamins A and E) and aging. En: Cancce B. eds. Free radicals and aging. Base: Birkháuser Verlag. 368-397.
- Simopoulus, A.P. (1991). Omega-3 fatty acids in health and in growth and development. Am J. Clin. Nutr. 54: 438-463.
- Schroll, M.; Vellas, B.(1997). Second European Congress on Nutrition and Health in the Elderly. The Journal of Nutrition, Health & Aging. 1, 69-70.
- Shock, N.W. (1968). Biologic concept of aging. Phych. Res. Rep. 23: 1
- Stabler, S. P.; Lindenbaum, J.; Allen, R. H. (1997). Vitamin B12 deficiency in the elderly. Current dilemmas. Am. J. Clin. Nutr. 66: 471-479.
- Succari, M.; Garric, B.; Ponteziere, C.; Mioque, M.; Cals, M.J. (1991). Influence of sex and age on vitamin A and E status. Age Aging, 20: 413-416.
- Taylor, A. (1993). Relationships betweeen nutrition and oxidation. J. Am. Coll. Nutr., 12(2): 138-146.
- Varela, G.; Ortega, R.M. (1987).- Nutrición en el anciano sano. Geriatrika, 3(8): 335-337.
- Wood, R.; Suter, P.M.; Russell, R.M. (1995). Mineral requirements of elderly people. Am. J. Clin. Nutr. 62,493-505.
- Wood, R. J.; Zheng. J. J. (1997). High dietary calcium intakes reduce zinc absorption and balance in humans. Am. J. Clin. Nutr. 65(6): 1803-1809.
- Young, V.R. (1992).- Macronutrient needs in the elderly. Nutr. Rev. 50(12): 454-462.